Vişne Ağacı Budaması Nedir ve Nasıl Yapılır?
06 Temmuz 2024

Vişne Ağacı Budaması Nedir ve Nasıl Yapılır?

Vişne Ağacı Budaması

Vişne yetiştiriciliğinde, kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama ve gübreleme gibi önlemlerin yanı sıra her yıl budama yapılması da zorunludur. Budama yapılmayan ağaçlarda taç düzensiz gelişir, fazla randıman nedeniyle dallar kırılır, küçük ve kalitesiz meyveler oluşur, sık dallanma sonucu iç kısımdaki dallar ışık almaz ve kısa sürede verim düşer.

Budama, meyvecilikte verimi artırmak amaçlı gerekli olan en önemli bakım uygulamalarındandır. Meyve ağaçlarında budama; dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma ve dalların açılarını genişletme veya daraltma gibi işlemleri kapsar.

Meyve Ağaçları Neden Budanır?

Meyve yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme gibi önlemlerin yanı sıra her yıl budama yapılması da zorunludur. Budama yapılmayan ağaçlarda:
  • Taç düzensiz gelişir,
  • Fazla randıman nedeniyle dallar kırılır,
  • Küçük ve kalitesiz meyveler oluşur,
  • Sık dallanma sonucu iç kısımdaki dallar ışık almaz,
  • Kısa sürede verim düşer.
Bu nedenlerle budama, meyvecilikte verimi artırmak için gereklidir. Meyve ağaçlarındaki budama şu amaçlarla yapılır:
  • Fidan dikiminde kök ve gövde arasındaki dengeyi sağlamak,
  • Ağaçlara istenilen şekli vermek,
  • ޞekli kurulmuş ve verime yatmış ağaçlarda şekli korumak,
  • Ağaçlarda meyve verimi ile sürgün oluşumunu dengelemek,
  • Dal emisyonu ve meyve seyreltmesi yapmak,
  • Periyodisitenin etkisini azaltmak,
  • İyi bir taçlandırma sağlayarak ağacın taç kısımlarının ışıklanması ve havalanmasını sağlamak,
  • Dal kırılma ve sarkmalarını azaltmak.

Budama Ne Zaman Yapılmalıdır?

Meyve ağaçlarındaki budama, genellikle kış dinlenme döneminde, havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kış mevsiminin çok soğuk geçmediği bölgelerde, güzde, ağaçlar yapraklarını döktükten sonra budamaya başlanır ve kış sonuna kadar devam edilebilir. Vişne ağaçlarında budama, kaliteli çiçek açmasını ve meyve alınmasını etkiler. Genç vişne ağaçları taçsız olarak dikilir ve ilk yıllarda gövdeden çıkan yan dallara dokunulmaz. Yalnızca kök boğazından çıkan sürgünler temizlenir. Vişne ağaçlarının alçak boylu ve kısa dallı olmaları erken ve bol meyve verimini etkiler.

Gençleştirme Amaçlı Budama

Vişne ağaçlarında gençleştirme budaması, yeni ve kuvvetli sürgünler oluşturarak yeni bir taç teşkil etmek amaçlı yapılır. Bu şekilde, ağacın verimi artarken, meyvelerin kalitesi de yükselir. Yaşlanmış ve ölmeye yüz tutmuş vişne ağaçlarında gençleştirme budaması yapılmaz. Gençleştirme budamasında, öncelikle kurumuş, sıklaşmış ve birbirine binmiş dallar kesilir. Geriye kalan dallarda kısaltma budaması yapılarak ağacın taçı küçülür ve yeni, kuvvetli sürgünlerin oluşması sağlanır. Bazı ağaçlarda, budama sonucunda çift katlı bir taç oluşur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Güncel

Vişne Ağacı Türleri ve Özellikleri

Vişne Ağacı Türleri ve Özellikleri

Güncel

Vişne Ağacı Yetiştiriciliği

Vişne Ağacı Yetiştiriciliği