Vişne Ağacı Yetiştiriciliği
13 Temmuz 2024

Vişne Ağacı Yetiştiriciliği


Vişne ağacı yetiştiriciliği için ılıman iklim kuşağına ihtiyaç vardır. Yazları serin olan ve oransal olarak nemi yüksek yerlerde meyve kalitesi üst seviyeye ulaşır. Vişne ağacı yüksek yaz sıcaklıklarını sevmediği gibi düşük kış soğuklarında da zarar görür. Aşırı sıcaklıklar genel olarak bitkinin gelişimini yavaşlatır ve verimi düşürür. Aynı şekilde su sıkıntısı yaşanan yerlerde de meyve kalitesi düşer.

Don olayının toprağın derinlerine fazla işlediği topraklarda doğrudan kökler donar ve dal birleşme noktalarına zarar verir. Çiçek gözleri veya çiçeklerin donması, gövdede yanma ve yarılma görülür ki bunlar başlıca iklim zararlarıdır. Çiçeklerin tomurcukları -4 dereceye kadar dayanabilirken, açmış çiçekler -2 derecede donarlar. Odunsu kısım -40 dereceye kadar dayanabilir. Vişne ağacı yetiştiriciliğinde yağış miktarının 400 mm'den fazla olması yeterlidir ancak yağışın toplam miktarından öte yağış dağılımı önemlidir ki bu güvenilir olmamaktadır. Bu sebeple kaliteli vişne ağacı yetiştiriciliği için sulama şarttır.

Vişne Ağacı Yetiştiriciliği için Gereken Toprak

Vişneler, kirazlar kadar toprak konusunda seçici değildirler, ancak iyi drene edilmiş, derin, havalandırmaya uygun, verimli ve organik maddelerden zengin topraklar bu konuda uygundur. Taban suyu yüksek olan yerlerde vişne ağacının kökleri yüzeyde kalarak zayıf olur. Bu durumdaki ağaçlar, kış soğuklarından ve kuraklıktan daha çok etkilenirler. Çok kurak, kumlu, çakıllı ve kireçli topraklarda yetiştiricilik mümkün olmakla birlikte meyve hem küçük ve etsiz kalır hem de meyve dalları seyrek olur. Ağır topraklarda kökler havalanamaz ve ağaç zayıf gelişerek, meyve dalları seyrek olur.

Vişne Ağacı Yetiştiriciliğinde Fidan Dikimi

Fidan dikimi, kışın ılıman olan bölgelerde sonbaharda, kış şartları zorlu olan bölgelerde ise ilkbaharda yapılmalıdır. Dikim mesafeleri toprağın verimine ve eğimine bağlı olarak 5x5 m, 5x6 m, 6x6 m arasında değişebilir. Fidan dikiminde dikkat edilmesi gereken durumlar şu şekildedir:
  • Fidan çukurları dikimden bir süre önce açılmalıdır. 40-50 cm derinlik ve 40-50 cm genişlikte açılması ve dikim esnasında aşı noktasının toprak yüzeyinden en az 4-5 parmak yukarıda kalması önemlidir.
  • Dikilecek fidanların söküm sırasında ezilen, yaralanan ve kopan köklerinin sağlam noktasından budaması yapılmalıdır.
  • Dikimleri yapılan fidanlar genellikle tek yıllık ve çubuk şeklindeki fidanlardır ve dikimden sonra, standart çeşitlerde aşı noktasından başlayarak 100-120 cm'den budama işlemi yapılır.
  • Dikim yapılmadan önce her fidan çukuruna 100 gr TSP ya da 100 gr DAP gübresi eklenerek karıştırılmalıdır.
  • Dikilen fidanlar toprağa uyum ve kaynaşma amacı ile dikim sırasında ayak ile sıkıştırılmalıdır.
  • Dikimi yapılacak fidanların kök terbiyesinden sonra ilaçlı suya (100 litre su içine 400 gram Captan+100 gram Benomyl ya da Carbendazim karışımı) batırılarak, dikilen fidanların %2 bordo bulamacıyla ilaçlanması ve olası hastalık risklerine karşı alınması gereken tedbirlerdir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İsmet

13 Temmuz 2024 Cumartesi

Vişne ağacı yetiştiriciliği yapmayı düşünüyorum fakat yaşadığım bölge yazları çok sıcak oluyor, bu durum meyve kalitesini ciddi şekilde etkiler mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba İsmet,

Vişne ağaçları genellikle serin ve nemli iklimleri severler. Aşırı sıcaklar, meyve kalitesini olumsuz etkileyebilir ve hatta ağacın sağlığını bile bozabilir. Ancak, bölgenizdeki sıcaklık artışlarının derecesine bağlı olarak, uygun sulama ve gübreleme teknikleri ile bu durumu dengeleyebilirsiniz. Ayrıca, güneşten korunma ve gölgeleme gibi önlemler de alabilirsiniz. Bu türden bir yatırım yapmadan önce, yerel tarım uzmalarından veya ziraat mühendislerinden tavsiye almak iyi bir fikir olabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Vişne Çürüğü

Vişne Çürüğü

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Vişne Çekirdeği Nasıl Çıkarılır?

Vişne Çekirdeği Nasıl Çıkarılır?

Vişne Kızılı Nasıl Bir Renktir?

Vişne Kızılı Nasıl Bir Renktir?

Vişne Fidanı Türleri ve Özellikleri

Vişne Fidanı Türleri ve Özellikleri

Vişne Ağacı Türleri ve Özellikleri

Vişne Ağacı Türleri ve Özellikleri

Vişne Sapının Faydaları ve Kullanı mı?

Vişne Sapının Faydaları ve Kullanı mı?

Güncel

Vişne Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Vişne Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Vişne Şekerlemesi Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Şekerlemesi Tarifi ve Malzemeleri