Vişne, yaz mevsiminin ortalarında, genellikle Temmuz ve Ağustos aylarında meyve vermeye başlar. Bu meyve, gülgiller familyasından olup kiraza benzer, ancak kirazdan daha ekşili bir tada sahiptir. Olgunlaşan vişneler koyu kırmızıdan siyaha yakın bir renge bürünür ve tatlanmaya başlar. Vişne; reçel, hoşaf, konserve ve meyve suları yapımında yaygın olarak kullanılır. Anadolu'ya Orta Asya'dan geldiği düşünülen vişnenin ana vatanının Hazar Denizi ve Kuzey Anadolu Dağları arasında olduğu bilinmektedir. Ilıman iklime sahip ülkelerde yetişir ve 7-8 metreye kadar büyüyebilir. Vişne ağacı, 40-50 yıl boyunca yaşar ve toprak açısından fazla seçici değildir; kuru, kireçli ve kumlu topraklarda bile yetişebilir.
Ülkemizde Vişne En Çok Hangi İllerimizde Yetişir? Ülkemizde iki çeşit vişne yetişmektedir: Kütahya vişnesi ve Macar vişnesi. Kütahya vişnesi uzun saplı, iri boyda, ucu sivri, koyu kırmızı ince kabuklu, ekşi ve çok sulu bir meyvedir. Macar vişnesi ise kısa saplı, kalın kabuklu, koyu kırmızı, ekşi ve etli bir meyve vermektedir. Her iki vişne çeşidi de ilkbaharda çiçek açıp Temmuz aylarında meyve vermeye başlar. Vişne, en çok meyve suyu ve reçel yapımında kullanılır. Vişnenin Faydaları Nelerdir? Vişne, yüksek oranda C, E ve beta-karoten gibi güçlü antioksidanlar içeren bir meyvedir. Ayrıca potasyum, sodyum, kalsiyum ve fosfor mineralleri açısından da çok zengin bir meyvedir. Sahip olduğu mineraller ve vitaminler sayesinde vücudu birçok hastalığa karşı korur. Bir bardak vişne suyu, vücudun bir günlük potasyum ihtiyacının %10'unu karşılar.
Afiyet olsun. |