Vişne Ne Zaman Çıkar?
20 Temmuz 2024

Vişne Ne Zaman Çıkar?


Vişne, yaz mevsiminin ortalarında, genellikle Temmuz ve Ağustos aylarında meyve vermeye başlar. Bu meyve, gülgiller familyasından olup kiraza benzer, ancak kirazdan daha ekşili bir tada sahiptir. Olgunlaşan vişneler koyu kırmızıdan siyaha yakın bir renge bürünür ve tatlanmaya başlar. Vişne; reçel, hoşaf, konserve ve meyve suları yapımında yaygın olarak kullanılır.

Anadolu'ya Orta Asya'dan geldiği düşünülen vişnenin ana vatanının Hazar Denizi ve Kuzey Anadolu Dağları arasında olduğu bilinmektedir. Ilıman iklime sahip ülkelerde yetişir ve 7-8 metreye kadar büyüyebilir. Vişne ağacı, 40-50 yıl boyunca yaşar ve toprak açısından fazla seçici değildir; kuru, kireçli ve kumlu topraklarda bile yetişebilir.

  • Vişne ağacı, 4 yaşına geldiğinde ilk hasadını verir ve beşinci yılından sonra tam kapasite üretime geçer. İlkbahar aylarında beyaz renkli çiçekler açar ve Temmuz sonu ile Ağustos aylarında meyve vermeye başlar. Vişne ağacının dalları, kiraz ağacına göre daha dağınık ve yaprakları daha küçüktür. Çalımsı bir görünümü vardır ve ağaçları çok verimlidir; kiraz gibi çatlamalar görülmez.
  • Vişneler tam olgunluğa ulaştığı zaman toplanmalıdır. Olgunluğa gelmesi, rengini ve kendine özgü tadını aldığı ve iriliğe ulaştığı zamandır. Hava şartlarına göre Temmuz sonu ile Ağustos ortalarında hasat edilir. Toplanması genellikle elle ve sapıyla yapılır. Toplama esnasında dalların kırılmamasına dikkat edilmelidir. Toplanan vişneler, 4-5 kiloluk sepetlere konur ve ambalajlanmak üzere gönderilir.
  • Ambalaja giden vişneler, olgunluklarına göre kutulara doldurularak pazarlanmaya hazırlanır. Ambalaj kutularının yeni, temiz ve hafif olması gereklidir.

Ülkemizde Vişne En Çok Hangi İllerimizde Yetişir?

Ülkemizde iki çeşit vişne yetişmektedir: Kütahya vişnesi ve Macar vişnesi. Kütahya vişnesi uzun saplı, iri boyda, ucu sivri, koyu kırmızı ince kabuklu, ekşi ve çok sulu bir meyvedir. Macar vişnesi ise kısa saplı, kalın kabuklu, koyu kırmızı, ekşi ve etli bir meyve vermektedir. Her iki vişne çeşidi de ilkbaharda çiçek açıp Temmuz aylarında meyve vermeye başlar. Vişne, en çok meyve suyu ve reçel yapımında kullanılır.

Vişnenin Faydaları Nelerdir?

Vişne, yüksek oranda C, E ve beta-karoten gibi güçlü antioksidanlar içeren bir meyvedir. Ayrıca potasyum, sodyum, kalsiyum ve fosfor mineralleri açısından da çok zengin bir meyvedir. Sahip olduğu mineraller ve vitaminler sayesinde vücudu birçok hastalığa karşı korur. Bir bardak vişne suyu, vücudun bir günlük potasyum ihtiyacının %10'unu karşılar.

  • Vişne, vücuttaki üre ve ürik asit gibi zararlı maddelerin atılmasını sağlar.
  • Kalp ve kanser oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
  • İltihap giderici etkiye sahiptir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Vişne Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Suyu Kaç Kalori?

Vişne Suyu Kaç Kalori?

Vişne Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Konsantresi Yapılışı

Vişne Konsantresi Yapılışı

Vişne Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Marmelatı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Vişne Kurusu Tarifi ve Malzemeleri

Vişne Kurusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Vişne Fidanı Türleri ve Özellikleri

Vişne Fidanı Türleri ve Özellikleri