Evde vişne reçeli yapımına başlamadan önce vişne ve vişne reçeli hakkında biraz bilgi verelim. Vişne, kiraza benzeyen fakat kirazdan daha ekşi bir meyvedir. Vişne, A ve C vitaminleri ile potasyum, sodyum, fosfor ve kalsiyum mineralleri açısından oldukça zengindir. Vişnenin faydaları saymakla bitmez, işte birkaç tanesi:
Vişnenin sadece meyvesi değil, sapları ve kabukları da kullanılır. Vişne sapları idrar söktürücü özellik taşırken, kabukları çay gibi demlendiğinde ateş düşürücü etkiye sahiptir. Vişne ve kiraz, iltihap giderici ve hormon dengeleyici biyoaktif bileşikler içerir. Bu yüzden oldukça faydalıdırlar. Şimdi, bu kadar faydalı bir meyvenin reçelini yapalım. Evde Vişne Reçeli Yapımı İçin Malzemeler
Vişne Reçeli YapımıÖncelikle vişnelerin sap kısımlarını çıkararak iyice yıkayın. Vişne reçeli, çekirdekli veya çekirdeksiz olarak yapılabilir. Eğer çekirdeksiz yapmayı tercih ediyorsanız, çekirdekleri bir çekirdek çıkarma aparatı ile çıkarın. Tencereye bir kat vişne, bir kat şeker olacak şekilde yerleştirin ve bir gece bekletin. Ertesi sabah, suyunu bırakan vişneyi ocağın üzerine alın ve reçel kıvamına gelene kadar kaynatın. İndirmeye yakın yarım limon suyunu ekleyin ve bir taşım daha kaynatın. Ocaktan indirdiğiniz reçeli ılıyana kadar bekleyin. Ilık hale gelince kavanozlara paylaştırın. Burada dikkat edilmesi gereken bir husus, reçelin rengi ve koyuluğunu korumaktır. Reçelin rengi ve koyuluğu istediğiniz kıvamda olduğunda ocaktan alın ve tencereyi soğuk su dolu bir kabın içine yerleştirip soğutun. Eğer bu işlemi yapmazsanız reçelin rengi koyulaşır. Bu şekilde soğutma yaparsanız, reçelin rengi aynı kalır. Bu sağlık deposu vişne reçelinin yapımı oldukça kolaydır ve kış günlerinde sofralarınızın vazgeçilmez tatlarından biri olacaktır. Leziz tatlar dünyanızdan eksik olmasın. Afiyet olsun. |
Vişne reçeli yapımı için vişneleri bir gece şekerle bekletmek zorunda mıyız? Bekletmeden yaparsak tadı farklı olur mu?
Cevap yazŞengül Hanım,
Vişne reçeli yapımında vişneleri şekerle bir gece bekletmek, şekerin meyveyle iyice karışarak şerbet oluşturmasını sağlar. Bu şekilde reçelin kivami daha yoğun ve lezzetli olur. Bekletmeden yaparsanız vişneler şekerle tam olarak karışmayabilir ve reçelin tadı ile kivamı farklı olabilir. Ancak, zamanınız yoksa hemen yapmayı da deneyebilirsiniz; sadece tat ve kivam farklı olacaktır.