Vişne Kompostosu Hemen hemen hepimiz kompostoyu severiz. Özellikle sıcak yaz aylarında bir bardak meyve kompostosu serinlememizi sağlar. Birçok meyve ile komposto hazırlayabiliriz. Kuru veya taze meyveleri kullanarak hazırladığımız kompostolar, dışarıdan aldığımız konsantre içeceklere göre çok daha taze ve sağlıklıdır. Bazı meyveleri yazdan derin dondurucuya koyup kış aylarında kompostolar hazırlayabiliriz. Örneğin vişne, kiraz, kayısı gibi meyveler. Bu meyveleri kurutup da aynı şekilde kış aylarında kompostolar hazırlayabiliriz. Yazın tazecik vişne ile hazırladığımız kompostoları çocuklarımız da çok sevecektir. Çünkü vişne, meyveler arasında hem rengini hem de tadını suya en çok veren bir meyvedir. Hazır aldığımız vişne sularından hiçbir farkı olmayacaktır hijyen ve vitamin dışında. Tabii ki evde yaptığımız vişne kompostosu daha sağlıklı ve hijyeniktir. Vişne ve diğer meyvelerle yapmış olduğumuz kompostoları mutfağımızdan hiç eksik etmemeliyiz. Ben de anneannemden kalma bir alışkanlık var; yazın taze vişne, kayısı, şeftali gibi meyvelerle komposto yapıp dolapta tutarım. Kışın da kuru kayısı, elma gibi benzeri meyvelerle mutlaka komposto yapıp hazırda bulundururum. Vişne Kompostosu İçin Gerekli Malzemeler
Vişne Kompostosu Nasıl Yapılır? Önce vişneleri saplarından ayıklayıp iyice yıkıyoruz. Ardından ben vişneleri çekirdeklerinden ayırmayı tercih ediyorum çünkü taneli bir şekilde servis yapmak daha çok hoşuma gidiyor ve daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Kompostoyu taneli bir şekilde tükettiğimizde çekirdeklerini ağzımızdan çıkarmak çok hoş olmuyor. Bu sebepten ben çıkarmayı tercih ediyorum. İşaret ve baş parmağımızın arasında sıktığımız vişne çekirdeğini hemen atabilirsiniz, yani kolay bir işlem. Çekirdeğini çıkardığımız vişnelerin üzerine suyu ilave edip ocağa alıyoruz. Vişne kompostosu kaynamaya başladıktan sonra şekerini ilave ediyoruz ve bu şekilde 10 dakika kaynatıyoruz. Dilerseniz kaynama esnasında tadına bakıp su veya şeker ilave edebilirsiniz. Kaynattığımız kompostoya 3-4 adet karanfil atıyoruz ve dışarıda biraz soğutup dolaba o şekilde koyuyoruz ve soğuk ikram ediyoruz. Dilerseniz vişne kompostosunu kaynar iken cam kavanozlara doldurup sıcak sıcak ağzını kapatıp uzun süre saklayabilirsiniz. İlerleyen bir zamanda açıp su veya şeker ilave ederek tüketebilirsiniz. Afiyet olsun, sağlıkla kalın. |